Curriculum vitae van de
Sufgerukte Wallies

sept. 1987: Opgericht in Ten Eschen in 1987 naar aanleiding van het overlijden van Wallie Verheezen, de Urmondse levensliedzanger. De groep omschrijft haar muziek als galeislaven-rock.

voorjaar 1988: Eerste optreden in Café de Connection in Maastricht.

december 1988: Jacqueline staat nummer 1 in de Limburgse Top 10 van het jaar (Omroep Limburg).

Najaar 1989: Wallies brengen hun eerste demo-cassette uit met de titel mijn vriend Toto.

najaar 1990: Jacqueline verschijnt op de compilatie dubbel LP 'Let's have a picnic and barbecue some selfsupporting DJ's'. Het nummer Jacqueline wordt ontdekt door Henk Westbroek van de VARA die het enkele malen uitzendt. (Later, in 1992, zou hij de muziek van de Wallies bagger noemen.) Naar aanleiding van de LP zoekt de West-Vlaming Verlindehan contact op met de band en wordt vervolgens tot voorzitter van de fanclub gebombardeerd. Hij begint met een Fanzine dat inmiddels al acht jaargangen kent. Een uitgebreide tour door West-Vlaanderen volgt. Verlindehan bezit momenteel een café in het Vlaamse Moorsele en is er van plan een Wallies museum in te richten. Hij is tevens de trotse bezitter van een Wallies-logo getatoeëerd op zijn borst.

najaar 1991: het verschijnen van de Elpee Zebulon zal wonen in het licht. Wordt door de pers zeer lovend ontvangen. De Humo prijst de plaat de lucht in!

Najaar 1991: In de smartlappen-coverwedstrijd van de VPRO-radio 3 ontvangen de Wallies de speciale 'vergulde traan' prijs voor het nummer Jacqueline.

januari 1992: Wallies worden uitgenodigd voor de Smartlappenrevue van het Noorderslagfestival en spelen samen met o.a. Jacques Herb. Wordt door de TV opgenomen voor het AVRO-programma Forza (die de bandleden gedurende een interview zonder succes bepaalde uitspraken willen laten doen). Enige tijd Later krijgt de band uitgebreide aandacht in het programma Rotland (NOS) met presentator Jan Rot.

voorjaar & zomer 1992: de aandacht in de media leidt tot een concerttournée langs de grote zalen in Nederland waaronder Paradiso & Melkweg Amsterdam en Tivoli Utrecht. Ook worden de Wallies uitgenodigd door verschillende smartlappenfestivals, op dat moment een hype in Nederland. Organisatoren kijken lelijk op hun neus als de compromisloze Wallies ook hevige nummers op het repertoire blijken te hebben.

najaar 1992, voorjaar 1993: Wallies distantiëren zich van het smartlappenwereldje na een concert op de korenmarkt in Arnhem. De optredens worden harder. Vooral in Noord-Limburg wordt de groep dan veel gevraagd. De Wallies laten hun haar groeien en de eerste tatoeages verschijnen op de ledematen.

halverwege 1993: Optreden in de gevangenis van Maastricht leidt tot een opstand, die vanaf dan bekend wordt als 'De Maastreechser Zeik'. Het optreden wordt illegaal opgenomen en in beperkte oplage uitgebracht op cassette onder de titel 'Wallies out of Hell', een collectors item dat op de zwarte markt al gauw voor 1000 gulden over de toonbank gaat.

december 1993: CD Paterpiopriester wordt uitgebracht. Een conceptie-album. Tussen de nummers door hoor je het ruisen van de zee: een rode draad?

voorjaar 1994: Wallies worden steeds meer gevraagd op poezie-festivals in den lande. O.a. theater Korzo in Den Haag waar de groep kennis maakt met de Schrijver A punt Moonen die onmiddellijk een oogje laat vallen op de nog jeugdige roadie Vrijdag de Zaak. Het publiek lijkt de liedteksten op waarde te schatten.

In 1994 laait de belangstelling in België weer op. Uitgebreide tour door West-Vlaanderen. Berucht is het optreden in Zwevegem waar gitarist Windekindje zijn vinger verwond aan een versterker en al bloedend de wasbak in de kleedkamer volkotst om vervolgens een vijftigtal lege bierflesje van een tafel te schuiven. Een Belgische fan die op dat moment binnenkomt kan vol verbijstering alleen nog maar uitbrengen: "ooohhh, wow!" Vervolgens wordt de gitarist door een dronken meisje in haar auto naar het ziekenhuis afgevoerd die vakkundig de overige wallies - zij volgen in een busje - afschudt. Na een lange nachtelijke zoektocht wordt Windekindje uiteindelijk teruggevonden in één van de 4 ziekenhuizen die Kortrijk telt. 's nachts, ergens in een clubhuisje, krijgen de Wallies & crew last van ongekende maagkrampen omdat de bestelde vegetarische maaltijd vóór het concert enkel heeft bestaan uit sla, rauwe wortels en champignons.

1995: Landelijke belangstelling is aan het aanzwellen. De band toert vooral nog door Limburg. Na een optreden in de Azijnfabriek in Roermond blijkt dat de Wallies (onterecht) een slechte reputatie hebben ontwikkeld. Op het logeeradres wordt elke Wallie voorzien van een plastic emmer naast zijn bed. Bovendien wilt de gastheer een toeziend oog houden en valt naast de Wallies al zittend in een fauteuil in slaap.

periode 1996: Wallies werken mee aan verschillende compilatie CD's met Limburgse bands waaronder M-zone, De Nor Op Straat en Talk of the Town.

1997: Wallies krijgen het steeds drukker met hun privéleven en werk. Toch zien zij kans te werken aan hun nieuwe CD. Aantal optredens stijgt tot een hoogtepunt.

sept 1997: Wallies vieren onderling hun 10-jarig bestaan en bezoeken het Schlagerfestival om dit heuglijke feit te vieren. Basgitarist Safari biedt Nicole een roos aan. De overige Wallies doen met Rex Gildo de polonaise. De ZDF maakt een documentaire over de aanwezigheid van de Limburgse band op dit roemruchte festival.

22 november 1997: Jubileumoptreden in Ten Eschen (de bakermat) in de oefenbunker.

najaar 1998: De Wallies hebben het drukker dan ooit: ze treden gemiddeld 4 maal per week op. Wegens contractuele verplichtingen met oude grammofoonplatenmaatschappijen is het echter verboden het merendeel ervan via Internet openbaar te maken...

juni 1999: De Wallies doen een verrassingsoptreden in café 't Gedacht in Moorsele. Cafébaas en fanclub-voorzitter Verlindehan is zeer blij zijn verloren gewaande idolen weer terug te zien. Ondertussen werken de Wallies nog steeds naarstig aan hun nieuwe CD. Het enige wat nog ontbreekt is een conceptie. Heeft u misschien suggesties? Mail het ons!

oktober 1999: De Wallies besluiten om een sabbathical year in te lassen. In de tussentijd werken zij koortsachtig aan de nieuwe CD die de werktitel 'Alle dwergen hebben zwijn' draagt.

1 januari 2000: De Wallies vieren de millenniumwisseling met elkaar in besloten kring en gaan zich te buiten aan overdreven drankmisbruik en ordinair fietsen. Het is heel gezellig?

30 september 2000: laatste optreden Sufgerukte Wallies?

voorjaar 2001: zal de nieuwe CD verschijnen.